Velesici 57, Sarajevo jenniferob82@hotmail.com +387 61299236

Ko Smo Mi

Naša svrha je da pružimo pomoć onima kojima je nužno potrebna, siromašnima, bolesnima i napuštenim ljudima do kojih je teško doći. Velik broj njih su stariji ljudi, neki su mentalno ili fizički onesposobljeni. Ali većinu čine bespomona djeca kojima je potrebna hrana, odjeća ili lijekovi. Svaka porodica ima jedinstvenu životnu priču koja ih je zadesila, ali, ono što svi oni dijele je očajnička borba za egzistenciju.

15928Osnivač fondacije, Jennifer Stone-Wigg, M.B.E., u Bosni radi već od 1995. godine. Porijeklom iz U.K., rođena je u Velikoj Britaniji i školovala se u Manastiru Svetog Trojstva u Worcestershireu. Karijera je odvela u Švicarsku, gdje je nastavila svoje usavršavanje u Brown Boveri Badenu, kao sekretarica. Kasnije se preselila u Lugano, gdje se zaposlila u berzi kao pošiljaoc narudžbi u različite zemlje. Nakon što su prestali koristiti telex, tih zadnjih nekoliko godina je provela u umjetničkoj galeriji koja pripada banci, i tu je postala svjesna ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, nakon što je u galeriji na izložbi vidjela slike.

Kontaktirala je Don Renza Scapoloa, osnivača dobrotvorne organizacije „Sprofondo“ u Italiji i Sarajevu i ponudila svoju pomoć. 1995. godine je doletjela u Sarajevo, da bi pri samom dolasku mogla prosvjedočiti o državi koja je razorena ratom.

Dok je još bila zaposlena u banci, Bosnu je posjetila tokom praznika, zavjetovajući se da će pomoći gdje god može. Vratila se u Švicarsku kako bi prikupila sredstva u ove svrhe.

Nakon što je Jennifer otišla u mirovinu iz bankovnih poslova, u potpunosti se predala dobrotvornom radu u Bosni. Započela je svoju vlastitu organizaciju u Luganu „Aiuto Svizzero alla Pace in Bosnia“ (Švicarska Pomoć za mir u Bosni), 2001. godine. 1997 godine, Jennifer je napravila aranžmane za 16 paraplegičnih ljudi da posjete Švicarsku. Bili su u pratnji doktora, fizioterapeuta i 8 pomagača. Ponovo u 2003. godini, organizacija je pozvala 24 djece bez roditelja da na praznike dođu u Švicarsku. Nezavisni prikupljači sredstava su pokrili sve troškove.

Jennifer konstantno sarađuje s ostalim organizacijama, poboljšavajući koliko toliko neke od najugroženijih slučajeva. Ako njena organizacija nije u mogućnosti snabdjeti određene slučajeve, ona će zasigurno pronaći nekoga ko može.

Ono što Jennifer također radi su lične posjete porodicama i davanje donacija, opsežno putujući kroz Bosnu. Ovo radi već 12 godina i nastaviće s time, čineći pomoć onima kojima je i dalje prijeko potrebna.

U Maju, 2008. godine, Jennifer je dodijeljena nagrada M.B.E. za njen rad u Bosni. Medalju je dobila lično od Njenog Veličanstva Kraljice Engleske.

greenlineSwiss Board
Članovi Odbora, Siječanj 2016

greenlineSav novac prikupljen od strane Aiuto Svizzero alla Pace in Bosnia (Švicarska Pomoć za Mir u Bosni) odlazi direktno u svrhu pomoći porodicama kojima je prijeko potrebna. Naš projekat u Bosni se zove Budućnost za Porodice, kako biste saznali više o tome kome Vaša donacija pomaže, molimo Vas da pogledate našu web stranicu.greenline